Publiczne przedszkole, które zapewnia bezpłatne nauczanie i wychowanie w zakresie podstawy programowej.
Śniadanie 8.30 |
Obiad 11.30 |
Podwieczorek 14.30 | Skład posiłków, alergeny | |
poniedziałek
12.05.2025 |
Kakao na mleku, kanapka pszenno- żytnia z żółtym serem i rzodkiewką, bułka wieloziarnista z wędliną drobiową i papryką, herbata z cytryną, jabłko | Żurek z kiełbasą drobiową, naleśniki z serem, tarta marchewka, kompot, gruszka | Mleko, kanapka pszenno- żytnia z sałatą i jajkiem ze szczypiorkiem, banan | ŚNIADANIE – Mleko 2 % 200g, kakao ( kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulator), chleb pszenno-żytni 20 g (mąka pszenna 750, mąka żytnia 720, woda, drożdże, sól), masło 82% 8 g, ser żółty, rzodkiewka, bułka wieloziarnista 20g ( mąka pszenna 750, woda, mąka żytnia720, mieszanka ziaren, drożdże ,sól, słód jęczmienny), masło 82% – 8g wędlina 15g, (filet z kurczaka, sól, syrop klonowy, cukier, przyprawy naturalne, azotyn sodu), papryka, cytryna, jabłko
OBIAD – Zupa: marchew 15g, pietruszka10g, seler10g, por 6g, cebula 10 g, ziemniaki 50 g, żur 20 g (mleko, mąka żytnia), ; kiełbasa 10g (gluten, jajko, soja, seler, gorczyca), naleśniki (mąka pszenna, mleko, jaja, sól, olej), twaróg 50 g, marchewka 80g, owoce mrożone, gruszka PODWIECZOREK – Mleko 2% 200g, chleb pszenno-żytni 20 g (mąka pszenna 750, mąka żytnia 720, woda, drożdże, sól), masło 82% 8 g, sałata, jajko, szczypiorek, banan |
wtorek
13.05.2025 |
Kawa mleczna, kanapka serwatkowa z masłem i miodem, kanapka żytnia z szynką wieprzową i papryką, herbata miętowa, pomarańcza | Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym zabielana, zrazik mielony, ziemniaki puree z koperkiem, buraczki, sok owocowy | Mleko, maślankowiec | ŚNIADANIE – Mleko 2% 200g, kawa ( jęczmień, żyto), chleb na serwatce (mąka pszenna 750- 52%, woda, serwatka w proszku, maślanka naturalna, mąka żytnia 720- 20%, płatki owsiane, drożdże), masło 82% – 8g, miód, chleb żytni ( mąka żytnia 720- 62%, woda, otręby żytnie 2%, sól, słód jęczmienny), masło 82% – 8g, wędlina 20g (mięso wieprzowe, sól, cukier, przyprawy naturalne, azotyn sodu), papryka, mięta, pomarańcza
OBIAD – Zupa: marchew 15g, pietruszka10g, seler10g,por 6g, ziemniaki 20g,, ogórki kiszone 25g, mąka pszenna, śmietana 18%; mięso mielone drobiowe 70 g (bułka tarta, jajko, olej), ziemniaki 200 g, koperek 2 g, buraczki gotowane 150 g, naturalny sok jabłkowy PODWIECZOREK – Mleko 2% 200g, mąka pszenna, jaja, cukier, maślanka, proszek do pieczenia, mleko |
środa
14.05.2025 |
Płatki kukurydziane na mleku, kanapka wieloziarnista z wędliną drobiową i pomidorem, herbata owocowa, pomarańcza | Zupa fasolowa na wywarze mięsnym, ryż z mięsem i warzywami, kompot owocowy, banan | Zapiekanka z bagietki z serem żółtym, herbata z cytryną, gruszka | ŚNIADANIE – Mleko 2%- 200g, płatki kukurydziane ( grys kukurydziany, cukier, sól, syrop, melasa), chleb wieloziarnisty 20 g (mąka pszenna, mąka żytnia, płatki zbóż), masło 82 %- 8g, wędlina drobiowa (filet z indyka, udko z indyka, sól, syrop klonowy, cukier, przyprawy naturalne, azotyn sodu), pomidor, pomarańcza
OBIAD – Zupa: skrzydło z indyka 15 g, marchew 15g, pietruszka10g, seler10g,por 6g, fasolka duży jaś 20g, filet drobiowy 70 g, papryka, pieczarki, marchewka, groszek, ryż 150 g, owoce mrożone, banan PODWIECZOREK – Mleko 2 % 200g, bagietka 20 g ( mąka pszenna 500 ( 67%) , mąka żytnia 720, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier), żółty ser, cytryna, gruszka |
czwartek
15.05.2025 |
ŚNIADANIE SAMODZIELNE kawa mleczna, chleb orkiszowy, chleb serwatkowy, masło, twarożek, szczypiorek, wędlina drobiowa, ogórek zielony, herbata miętowa, gruszka |
Zupa meksykańska z mięsem wieprzowo-wołowym, pyzy drożdżowe z jogurtem owocowym, kompot, banan | Kakao na mleku, parówki z szynki z ketchupem, kanapka pszenno-żytnia z masłem, jabłko | ŚNIADANIE – Mleko 2 % 200g, kawa ( jęczmień, żyto), chleb orkiszowy (mąka pszenna, mąka orkiszowa, ziarna zbóż), chleb na serwatce (mąka pszenna 750- 52%, woda, serwatka w proszku, maślanka naturalna, mąka żytnia 720- 20%, płatki owsiane, drożdże), masło 82% – 8g, ser biały, śmietana 18%, szczypiorek, wędlina drobiowa (filet z indyka, udko z indyka, sól, syrop klonowy, cukier, przyprawy naturalne, azotyn sodu), ogórek zielony, mięta, jabłko
OBIAD – Zupa: mięso wołowe 15 g, mięso wieprzowe 15 g, marchew 15g, pietruszka10g, seler10g,por 6g, kukurydza konserwowa, fasolka czerwona z puszki, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, pyzy (mleko, jajko, mąka pszenna), sos twarogowo 30g-jogurtowy 30g (mleko), truskawki 20g, owoce mrożone, banan PODWIECZOREK – Mleko 2%- 200g, kakao ( kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulator), parówka 40 g (mleko, laktoza, seler, gorczyca), ketchup, chleb pszenno-żytni 20 g (mąka pszenna 750, mąka żytnia 720, woda, drożdże, sól), masło 82% 8 g, jabłko |
piątek
16.05.2025 |
Kakao na mleku, kanapka żytnia z pasztetem własnej produkcji, kanapka serwatkowa z wędliną, ogórek kiszony, czerwona papryka, gruszka | Czerwony barszczyk z makaronem, miruna smażona, ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty i marchewki, kompot owocowy, pomarańcza | Kisiel owocowy, rogalik z masłem, banan | ŚNIADANIE – Mleko 2%- 200g, kakao ( kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulator), chleb żytni ( mąka żytnia 720- 62%, woda, otręby żytnie 2%, sól, słód jęczmienny), masło 82% – 8g, pasztet: wątróbka drobiowa 20 g, filet z kurczaka 50 g, cebula, przyprawy, chleb na serwatce (mąka pszenna 750- 52%, woda, serwatka w proszku, maślanka naturalna, mąka żytnia 720- 20%, płatki owsiane, drożdże), masło 82% – 8g , wędlina 20g (filet z indyka, sól, cukier, przyprawy naturalne, azotyn sodu), ogórek kiszony, czerwona papryka, gruszka
OBIAD – Zupa: marchew 15g, pietruszka10g, seler10g,por 6g, buraczki czerwone 20g, mąka pszenna, śmietana 18%, makaron (pszenica durum), filet z miruny 150 g, sól, pieprz, olej, cytryna, panierka (bułka tarta, mąka pszenna, jajko), ziemniaki 200g, koperek 2 g, kapusta młoda 50g, marchewka, owoce mrożone, pomarańcza PODWIECZOREK – owoce mrożone, skrobia, cukier, rogalik (mąka pszenna 500, mąka żytnia 720, mak, olej rzepakowy drożdże, cukier, sól), masło 82 % – 8g, banan |
Do picia przez cały dzień podawana jest woda z dozowników; dżemy, pasty, koktajle i ciasta przygotowywane są w naszej kuchni
Przedszkole nr 2 „Kraina Wesołej Zabawy” w Koninie jest publicznym przedszkolem, które zapewnia bezpłatne nauczanie i wychowanie w zakresie podstawy programowej.