Nazwa placówki: Przedszkole nr 2 „Kraina Wesołej Zabawy” w Koninie
Autor: Bernadeta Wieczorek – Strasz
Temat: „ZDROWE PRZYSMAKI”- zajęcia kulinarne w przedszkolu
Data wprowadzenia: wrzesień 2022
Adresatami projektu są dzieci z oddziału przedszkolnego Morskie Stworki. Rozpoczęcie projektu nastąpi we wrześniu2022 i trwać będzie do czerwca 2023. Zajęcia z projektu odbywać się będą raz w miesiącu
CELE PROJEKTU:
Cel ogólny:
- Stwarzanie dziecku możliwości rozwijania zainteresowań kulinarnych,
Cele szczegółowe:
- rozwija swoje zainteresowania kulinarne;
- zna zasady zdrowego odżywiania,
- stosuje zasady higieny podczas przygotowania posiłków,
- czerpie radość ze wspólnego przygotowywania posiłków;
- zna podstawowe naczynia używane w kuchni, potrafi powiedzieć do czego służą
i potrafi bezpiecznie z nich korzystać; - zna zasady kulturalnego zachowania przy stole.
PRZEWIDYWANE EFEKTY, dla dziecka:
- wie jak zdrowo się odżywiać,
- wie jak przygotować zdrowy i smaczny posiłek,
- stosuje zasady higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków,
TEMATYKA ZAJĘĆ:
- WRZESIEŃ – Pieczone jabłuszka – przygotowanie deseru.
- PAŹDZIERNIK – Owocowe szaszłyki
- LISTOPAD – Sałatka warzywna
- GRUDZIEŃ – Owsiane ciasteczka
- STYCZEŃ – Zdrowy sok owocowo- warzywny
- LUTY – Zdrowa pizza
- MARZEC – Wiosenne kanapki
- KWIECIEŃ – Ciasto marchewkowe
- MAJ – Koktajl owocowy
- CZERWIEC – Koreczki owocowe